Systemic Rituals

Sifra brengt regelmatig Systemic Ritual in tijdens de trainingen.
Ronald maakt regelmatig gebruik van systemisch werk.

Tussen 1999 en 2009 heeft Daan van Kampenhout Systemic Ritual ontwikkelt. Hij gaf naast zijn trainingen sjamanisme de traditionele familieopstellingen, zoals ze werden geïntroduceerd door Bert Hellinger. Maar al snel kregen de trommel, het zingen, de ziel en de voorouders een steeds belangrijkere plaats hierin, net als het medicijnwiel, het model van de 4 lichamen, het beeld van de meervoudige ziel, vooroudervelden en krachtbronnen.

Wat systemic rituals ons biedt

Systemische Rituelen geven ons toegang tot de 'wereld van de ziel', 'het wetend veld' of zoals Jung het noemde 'het collectief onbewustzijn'. Rupert Sheldrake spreekt van 'morfogenetische resonantie.' In onze trainingen maken we gebruik van Systemic Ritual. Deze werkvorm geeft de mogelijkheid om rituelen te doen naar aanleiding van specifieke vragen en individuele thema's. Bij de systemische rituelen kan de hele groep worden ingezet. Het kan zijn dat je zonder eigen vraag door iemand anders wordt uitgenodigd om iets te representeren in een ritueel. Vaak blijkt dat overeen te komen met je eigen thematiek. Het blijkt dat de rituelen vaak direct invloed hebben op het dagelijks leven van alle betrokkene. Je werkt voor iemand anders en tegelijkertijd komt er bij jezelf ook van alles in beweging. 

We zetten deze werkvorm ook in tijdens het behandelen van de verschillende thema’s in de trainingen. Dit doen we door oefeningen in kleinere groepjes, als ook met elkaar de grote velden in lopen, waarnemen, ervaren. zo kan eenieder contact maken met de verschillende posities en daarin voelen en ervaren.