Wat is NLP?

NLP wordt regelmatig ingebracht door Ronald tijdens de trainingen.

NLP (neuro linguïstisch programmeren) is een methodiek die met makkelijke en overzichtelijke structuren werkt waarbij communicatie met jezelf en in contact met anderen simpel en helder kan worden vertaalt en indien gewenst worden bijgesteld. NLP is een empirische wetenschap wat wil zeggen dat de ervaring heeft geleerd dat als je dingen op een bepaalde wijze doet dat dit nog effectiever blijkt te zijn ten opzichte van andere manieren. Je kunt ook zeggen op basis daarvan krijg je meer keuzes aangereikt.

Waar komt NLP vandaan?

Richard Bandler en John Grinder zijn de oprichters van deze methodiek die zij in de jaren zeventig creëerden. Bandler en Grinder modelleerden bijzonder succesvolle mensen in willekeurige context. Hoe doen deze mensen datgene wat zij doen en waarom bereiken zij iedere keer weer excellentie in hun vak? Doordat Bandler en Grinder de specifieke kwaliteiten van deze mensen heel nauwkeurig hebben onderzocht en overgenomen, hebben zij hier een communicatie methodiek van gemaakt die zij NLP hebben genoemd.

Wat heeft NLP mij gebracht?

NLP houdt zich vooral bezig met de “Hoe” vraag. Hoe doen wij de dingen die we doen en wat is de structuur en motor achter ons gedrag? NLP is voor mij heel belangrijk geweest in m’n leven. Door deze methodiek ben ik veel bewuster geworden over communicatie naar mijzelf en mijn communicatie naar anderen toe. Ik weet nu als geen ander dat mijn overtuigingen(persoonlijke waarheden) direct invloed hebben op mijn gevoel en gedrag. Als dat alleen maar overtuigingen zouden zijn die mij zouden verruimen dan zou het wel goed zitten maar ik kwam er ook achter dat ik behoorlijk veel overtuigingen had die mij belemmerde in mijn functioneren. Ik wilde vooruit maar werd als aan een elastiek terug getrokken, ik stagneerde. Om even een voorbeeld te noemen. Ga ik voor de oorzaak of ga ik voor het gevolg? Vroeger gaf ik vaak anderen de schuld van mijn verdriet, frustratie of welke “negatieve emotie” dan ook. Nu ik de oorzaak bij mezelf leg en mezelf kan zien als oorzaak omdat anderen nooit verantwoordelijk kunnen zijn voor mijn eigen gecreëerde emoties, kan ik aan mijn uitdagingen gaan werken om uiteindelijk echt vrij te kunnen stromen. NLP heeft me laten inzien dat gedrag van een persoon kan veranderen en dat het huidige gedrag niet staat voor de persoon zelf. Ik zie een persoon los van zijn/haar gedrag waardoor mijn liefde voor die persoon kan blijven stromen. Ik kwam erachter dat ik in communicatie met een ander persoon, de situatie ook vanuit die ander kan gaan ervaren en vanuit de ander naar mezelf kan kijken. Door dit empathisch vermogen kan ik de ander makkelijker aanvoelen, lief hebben, begrijpen en respecteren. 

 

Hoe is NLP geïntegreerd in de trainingen van de magie van seksualiteit.

Herinneringen en beslissingen uit ons verleden hebben grote invloed op ons gedrag in het nu. Onze overtuigingen of persoonlijke waarheden die we vaak na aanleiding van een emotionele gebeurtenis hebben gecreëerd, hebben grote invloed op ons gedrag en op ons gedrag in contact met een ander. Omdat we in onze trainingen direct in beweging komen en emoties snel voelbaar zijn, worden we mogelijk geconfronteerd met persoonlijke waarheden die ons belemmeren om diegene te zijn die wij graag zouden willen zijn. Door deze bewustwording kunnen we nieuwe keuze mogelijkheden creëren/kiezen. Omdat er nieuwe, dit keer verruimende overtuigingen worden aangereikt en we deze meteen gaan gebruiken is er al snel positieve verandering in ons gedrag mogelijk. We gaan tijdens de training iedere keer weer door een leerproces zoals we dat met alles doorlopen hebben wat we hebben geleerd in ons leven. Het is heel goed mogelijk dat we ons gaan realiseren dat  bepaalde persoonlijke patronen/ideeën over contact, verbinding en seksualiteit niet meer effectief werken . Doordat we nieuwe inzichten, ideeën en patronen aangereikt krijgen kunnen we ons direct bewust gaan bekwamen(oefenen) en ervaren of de nieuwe inzichten onszelf en in contact met de ander zal doen verreiken.