Sifra 09-03-2022: Ik ben geboren in de jaren 60 in Nederland. Ik ben opgegroeid met 3 glazen melk per dag en iedere avond aardappels, vlees en groente en plakjes ham uit plastic. Ik had een eigen slaapkamer, ieder seizoen nieuwe kleren en altijd zeep en shampoo, een douche en een toilet en nog veel meer luxe. En ondanks dat herinner ik mij de waarde van het natuurlijke leven, herinner ik mij mijn eigen Lage Landen wortels, want ook mijn voorouders waren natuurvolkeren, heidenen. Ook mijn voorouders wisten hoe te leven met de seizoenen, met de cycli van de natuur, ook zij wisten hoe te leven in eenvoud en dankbaarheid, als bewaarders van het land en het water. Ook zij hadden hun manieren om te bedanken en ook zij wisten hoe de aarde niet uit te putten. En zoals ik afstam van natuurvolkeren, zo stammen we allemaal af van mensen die leefden van en met de natuur. Die wisten hoe in balans te leven en wisten hoe het leven en de dood, te eren en te bedanken, te zegenen en te vieren. Ik weet dat terug gaan geen optie is, we zullen altijd vooruit gaan. Maar onze natuurlijke wereld heeft onze aandacht en zorg nodig, meer dan ooit! Voor de gezondheid van ons allemaal. Laten we luisteren naar de elders, de indigenous die nog veel dichter bij deze kennis over de cycli van de natuur staan. Laten we herinneren. Laten we dienstbaar en nederig zijn!
Art: @vasilwoodland
Meer van dit?
Lees: ‘Het vergeten weten.’
En binnenkort: ‘De geboorte van de nieuwe aarde.’