10-12-2021 Sifra: Toxische relaties.
Het blijkt dat hulpverleners bepaalde verbindingen hebben in hun hersenen die maakt dat ze eigenlijk altijd in de zorgstand staan. Ze zijn er volledig op gericht om voor anderen te zorgen, zowel in hun werk als prive. Zij zorgen voor anderen. En het komt niet echt bij ze op om voor zichzelf te zorgen, ze zetten zichzelf op de laatste plaats. Ze gaan pas voor zichzelf zorgen als ze wel moeten, als ze omvallen, als ze een been breken of een burn out krijgen of een post traumatische stress stoornis. Zolang dat niet het geval is, zijn zij de laatste die aan de bel trekken, ze hebben het veel te druk met zorgen voor anderen.
En het schijnt dat leiders, machthebbers en bijvoorbeeld grote bazen van de grootste bedrijven, hele andere verbindingen in hun hersenen hebben, hen gaat het om het verwerven van meer rijkdom en meer macht. Het schijnt dat zij juist vooral voor zichzelf zorgen en er alles aan doen om anderen voor hun kar te spannen. Dat schijnt dus een gegeven te zijn.
En nu is het dus zo dat de machthebbers, de regels maken voor de zorgverleners. Zij die niets begrijpen van wat het betekend om zorgverlener te zijn, vertellen de zorgverleners wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Zij controleren, bezuinigen, geven opdrachten, vragen verslagen etc. etc. Op een bepaald niveau is het wachten op het opstaan, het uitspreken en opkomen voor zichzelf van de zorgmedewerkers.
Dit zijn toxische relaties, dit is een toxische dynamiek. En deze dynamiek wordt momenteel tot op het bot en in alle lagen en alle vormen van relaties uitgespeeld. Niemand behalve zij die er in zitten, kunnen er uit stappen.
Herken, erken en kies voor jezelf, houd meer van jezelf dan van wie of wat dan ook.
Art: Tomasz Alen Kopera
Meer van dit?
Lees: ‘Het vergeten weten.’
En binnenkort: ‘De geboorte van de nieuwe aarde.’